Forskning

Vitenskapelige forskningsartikler

Vitenskapelige artikler om øvre og nedre respirasjonslidelser, hvor homeopatisk behandling er med i integrerende medisinsk behandling, fra 2013 til juni 2024.

Antibiotic resistance: Homoeopathic perspective

Manchanda, Raj K Indian journal of research in homoeopathy, 2015, Vol.9 (4), p.219-222

Bakgrunn:
Ifølge WHO står infeksjonssykdommer for 43% av sykdomsbyrden i verden. Behandling med antibiotika har nå endret seg fra å ha god effekt til dårligere eller ingen effekt. Utfordringen i dag gjelder antibiotikaresistens, dvs. antibiotikaresistente bakterier. Nesten alle typer bakterier er blitt sterkere og mindre responsive for nødvendig antibiotikabehandling. Mange tror at antibiotika kan behandle forkjølelse og influensa, tross det faktum at antibiotika ikke virker på virus. WHO følger med på de ulike land hvor lav eller høy antibiotikaresistensen er for forskjellige antibiotika. Homeopati er en tilleggsterapi som kan redusere bruk av antibiotika. Bakterier leder til sykdom når personens immunsystem ikke er sterkt nok til å kjempe mot bakteriene. Årsaken til sykdom er ikke bare en organisme. Også andre faktorer kan redusere motstandskraften mot bakterier. Dette inkluderer arvelige forutsetninger, ernæringsstatus, stress i livet eller personens psykologiske tilstand. Biologer kaller det «vertsmotstand», og leger bruker ordet «mottakelighet». Homeopati er spesielt nyttig for å styrke personens immunitet. Behandlingen viser effekt og reduserer muligheten for tilbakefall av sykdom. Under koleraepidemien tidlig på 1900-tallet, viste homeopatisk behandling seg å være effektiv. Dette førte til at homeopati vokste raskt i popularitet både i Europa og India. I dag viser studier at homeopatiske øredråper kan være effektive i å redusere antibiotikaresistens ved akutt mellomørebetennelse. Det reduserer og utsetter antibiotikabruk. Det samme gjelder ved lungetuberkulose, ved å bruke homeopati som en tilleggsmedisin sammen med standard medisinsk behandling. I India utdannes det homeopatiske leger ved flere universitet. Studentene blir motivert til å være med på homeopatiprøvinger. De får med seg nyttig egenerfaring og forståelse for hvor viktig det er å utvise forsiktighet. På denne måten utvikles den kliniske kunnskapen når pasienter blir behandlet med homeopati på sykehus i India. Direktør Raj K. Manchanda er leder for Central Council for forskning i homeopati i New Dehli, India.

Risk in homeopathy: Classification of adverse events and homeopathic aggravations – A cross sectional study among Norwegian homeopath patients

Stub, Trine; Kristoffersen, Agnete E; Alræk, Terje; Musial, Frauke; Steinsbekk, Aslak Complementary therapies in medicine, 2015-08, Vol.23 (4), p.535-543

Hensikten med studien gjelder risiko ved bruk av homeopati, og inneholder en klassifisering av homeopatiske forverringer. Studien er utført ved NAFKAM og deres forskere. Pasientsikkerhet er viktig for praksis i helsetjenesten. Kan pasientene få reaksjoner etter inntak av homeopatiske medisiner? Deltakerne var pasienter som oppsøkte homeopater MNHL i Norge. Til sammen 133 kliniske homeopater ble invitert, og av disse var det 48 som sendte tilbake besvarelser fra 288 deltakere. De rekrutterte fra sine klienter, hvor alle var over 18 år eller barn/ungdom som kom med en av sine foreldre. Forverring av symptomer ble klassifisert som homeopatisk forverring dersom det var en økning i pasientens eksisterende symptomer, og/eller om det var en homeopatisk forverring i seg selv, som varte i 1-3 dager etter inntak av remediet, og/eller en følelse av velvære som kom 1-3 dager etter inntak, og/eller hodepine og/eller fatigue knyttet til disse symptomene. Totalt rapporterte 26% av pasientene forverring av symptomene. Disse reaksjonene ble klassifisert som milde eller moderate, og det viser at risikoen knyttet til homeopatisk behandling er liten. Det er behov for flere studier på å bekrefte/avkrefte eksistensen av homeopatisk forverring og hvordan klassifisere det på en klinisk meningsfull måte.

Effectiveness, safety and tolerability of a complex homeopathic medicinal product in the prevention of recurrent acute upper respiratory tract infections in children: a multicenter, open, comparative, randomized, controlled clinical trial

Jong, Miek C; Buskin, Stephen L; Ilyenko, Lydia; Kholodova, Irina; Burkart, Julia ; Weber, Stephan ; Keller, Thomas ; Klement, Petra Multidisciplinary respiratory medicine, 2016-05, Vol.11 (19), p.19-19, Article 19

Bakgrunn for studien:
På verdensbasis blir mange barn behandlet med homeopati. Dette kan skje gjennom selvbehandling i familien, eller ved foreskriving av en profesjonell homeopat. Hos en profesjonell homeopat kan barnet bli behandlet med ett enkelt middel på grunnlag av totaliteten av symptombildet. Barnet kan også få kompleksmidler med to til seks aktive homeopatiske substanser. Disse selges direkte gjennom apotek, med veiledning fra apoteket. Det høyeste forbruket er i Tyskland, Storbritannia og Canada. Det er mange studier nå som viser virkning av homeopati på øvre luftveislidelser. Dette er en randomisert klinisk studie på et kjent kompleksmiddel, CalSuli-4-02, når det gjelder forebygging av en pågående øvre luftveisinfeksjon. Kontrollgruppen fikk et annet kompleksmiddel. Deltakere er gutter eller jenter opp til seks år, med tre eller flere episoder med øvre luftveisinfeksjon. Barn med andre kroniske lidelser ble ikke tatt med i studien. Studien ble gjennomført ved flere pediatriske polikliniske avdelinger ved sykehus i Russland med deltakelse av 200 barn. Resultatet viste en sammenlignbar reduksjon av symptomer ved øvre luftveisinfeksjoner i begge grupper. Gruppen som fikk CalSuli-4-02 viste signifikant mindre plager og symptomer, samt en høyere behandlingstilfredshet og toleranse enn sammenlignede middel. Bedringen viste seg spesielt i form av bedret appetitt og økt aktivitet hos barna. Ved sammenligning i reduksjon av antibiotikabruk - der hvor komplikasjoner ikke oppsto - viste CalSuli-4-02 en lovende behandlingsstrategi for å håndtere antibiotikaresistens.

Bibliography of homeopathic intervention studies (HOMIS) in human diseases (Oversikt over homeopatiske intervensjonsstudier på menneskelige sykdommer)

Kari Evang K.Gaertner et al Journal of integrative and complementary medicin 29 (1), 14-21, 2023
Innledning:
Homeopati er en terapeutisk metode, som i stor grad blir benyttet av pasienter og profesjonelle helsepersonell. De ulike medisinske tilstandene så vel somde homeopatiske produktene som forskes på varierer stort. Det finnes en mengdeforskning og dette, og det nødvendiggjør en bibliografi som på en forståelig måte kan presentere en helhetlig klinisk evidens som skal kunne grupperes i forhold til de.forskjellige medisinske tilstandene. Design:
Trettisju online-kilder ble undersøkt så vel som bibliotek utskrifter om Homeopati og relaterte områder på i alt åtte språk (1980 til mars 2021). Forskerneinkluderte studier som sammenliknet en homeopatisk medisin (eller intervensjon) med en kontroll i forhold til det terapeutiske eller forebyggende resultatet for sykdommen (klassifisert etter International Classification of Diseases-10). Dataene ble hentet ut av to forskere og analysert deskriptivt.

Resultater:
Totalt ble 636 kilder undersøkt, hvorav 541 hadde terapeutisk og 95hadde forebyggende hensikt. Syttitre prosent var randomiserte kontrollerte forsøk(n=463) hvorav resten var ikke-randomiserte studier. I hovedsak ble studiene sammenliknet med placebo (n=400). Type homeopatiske intervensjoner ble klassifisert som: Complex midler (n=272), klassiske eller individualiserte midler (n=176), kliniske (n=161), ispatiske (n=19) og andre (n=8). Potenseringen varierte fra 1X til 10M. I de inkluderte studiene ble det forsket på effekten av homeopati for 223 medisinske indikasjoner. Forskerne presenterer disse bevisene i en online database.

Konklusjon:
Denne bibliografien kartlegger status quo på den kliniske forskningen på homeopati. Disse dataene vil kunne fungere som mål for fremtidig forskning og reviews som igjen kan fokusere på de mest studerte tilstandene og/eller homeopatiske medisiner, den kliniske effekten, og evt risiko for bias i de inkluderte studiene.

Jong, Miek C; Buskin, Stephen L; Ilyenko, Lydia; Kholodova, Irina; Burkart, Julia ; Weber, Stephan ; Keller, Thomas ; Klement, Petra Multidisciplinary respiratory medicine, 2016-05, Vol.11 (19), p.19-19, Article 19



Bakgrunn for studien:
På verdensbasis blir mange barn behandlet med homeopati. Dette kan skje gjennom selvbehandling i familien, eller ved foreskriving av en profesjonell homeopat. Hos en profesjonell homeopat kan barnet bli behandlet med ett enkelt middel på grunnlag av totaliteten av symptombildet. Barnet kan også få kompleksmidler med to til seks aktive homeopatiske substanser. Disse selges direkte gjennom apotek, med veiledning fra apoteket. Det høyeste forbruket er i Tyskland, Storbritannia og Canada. Det er mange studier nå som viser virkning av homeopati på øvre luftveislidelser. Dette er en randomisert klinisk studie på et kjent kompleksmiddel, CalSuli-4-02, når det gjelder forebygging av en pågående øvre luftveisinfeksjon. Kontrollgruppen fikk et annet kompleksmiddel. Deltakere er gutter eller jenter opp til seks år, med tre eller flere episoder med øvre luftveisinfeksjon. Barn med andre kroniske lidelser ble ikke tatt med i studien. Studien ble gjennomført ved flere pediatriske polikliniske avdelinger ved sykehus i Russland med deltakelse av 200 barn. Resultatet viste en sammenlignbar reduksjon av symptomer ved øvre luftveisinfeksjoner i begge grupper. Gruppen som fikk CalSuli-4-02 viste signifikant mindre plager og symptomer, samt en høyere behandlingstilfredshet og toleranse enn sammenlignede middel. Bedringen viste seg spesielt i form av bedret appetitt og økt aktivitet hos barna. Ved sammenligning i reduksjon av antibiotikabruk - der hvor komplikasjoner ikke oppsto - viste CalSuli-4-02 en lovende behandlingsstrategi for å håndtere antibiotikaresistens.Kari Evang

Bibliography of homeopathic intervention studies (HOMIS) in human diseases (Oversikt over homeopatiske intervensjonsstudier på menneskelige sykdommer

Kari Evang

K.Gaertner et al

Journal of integrative and complementary medicin 29 (1), 14-21, 2023

Innledning: Homeopati er en terapeutisk metode, som i stor grad blir benyttet av pasienter og profesjonelle helsepersonell. De ulike medisinske tilstandene så vel som de homeopatiske produktene som forskes på varierer stort. Det finnes en mengde forskning og dette, og det nødvendiggjør en bibliografi som på en forståelig måte kan presentere en helhetlig klinisk evidens som skal kunne grupperes i forhold til de forskjellige medisinske tilstandene. 

Design: Trettisju online-kilder ble undersøkt så vel som bibliotek utskrifter om Homeopati og relaterte områder på i alt åtte språk (1980 til mars 2021). Forskerne inkluderte studier som sammenliknet en homeopatisk medisin (eller intervensjon) med en kontroll i forhold til det terapeutiske eller forebyggende resultatet for sykdommen (klassifisert etter International Classification of Diseases-10). Dataene ble hentet ut av to forskere og analysert deskriptivt.

Resultater: Totalt ble 636 kilder undersøkt, hvorav 541 hadde terapeutisk og 95 hadde forebyggende hensikt. Syttitre prosent var randomiserte kontrollerte forsøk (n=463) hvorav resten var ikke-randomiserte studier. I hovedsak ble studiene sammenliknet med placebo   (n=400). Type homeopatiske intervensjoner ble klassifisert som: Complex midler (n=272), klassiske eller individualiserte midler (n=176), kliniske (n=161), ispatiske (n=19) og andre (n=8). Potenseringen varierte fra 1X til 10M. I de inkluderte studiene ble det forsket på effekten av homeopati for 223 medisinske indikasjoner. Forskerne presenterer disse bevisene i en online database.

Konklusjon: Denne bibliografien kartlegger status quo på den kliniske forskningen på homeopati. Disse dataene vil kunne fungere som mål for fremtidig forskning og reviews som igjen kan fokusere på de mest studerte tilstandene og/eller homeopatiske medisiner, den kliniske effekten, og evt risiko for bias i de inkluderte studiene.

Michael Frass et.al The Oncologist 2020;25:e1930-e1955 Homeopati som tilleggsbehandling kan forbedre livskvalitet og overlevelsestid hos pasienter med lungekreft

Kari Evang

BAKGRUNN:

Pasienter med fremskreden «non-small cell» lungekreft (NSCLC) har begrenset behandlingstilbud. Denne studien tar for seg homeopati som tilleggsbehandling til konvensjonell medisinsk anti-kreft behandling. I denne studien ønsket forskere å se på om tilleggsbehandling med homeopati kan øke den positive effekten av konvensjonell medisinsk behandling. Som mål på positiv effekt av homeopati benyttet forskerne livskvalitet (QoL) og overlevelse hos pasientene med NSCLC. 

METODE:

I denne prospektive, randomiserte, placebo kontrollerte, dobbel blinde, tre-arm, multisenter, fase 3-studie, evaluerte forskerne den mulige effekten av homeopati som tilleggsbehandling sammenliknet med placebo hos pasienter med lungekreft (NSCLC) og i forhold til pasientenes mål på livskvalitet og overlevelse. Pasientene ble delt i tre grupper og besøkte bestemte legekontorer hver niende uke for kontrollmålinger. 150 pasienter med lungekreft ble inkludert; 98 mottok enten individuelt tilpasset homeopatisk medisin(51) eller placebo(47) og 52 kontroll pasienter uten homeopatisk behandling som ble observert med hensyn til kun overlevelse.

Innholdet i de homeopatiske midlene var laget av planter, mineraler eller var av animalsk opprinnelse. Midlene ble produsert ved gradvis fortynningsprosess som kjennetegner homeopatiske midler, og laget etter anerkjent standard dvs. Good Manufacturing Practice. 

RESULTATER:

Livskvalitet(QoL) så vel som symptom-skalaene viste forbedring i homeopati gruppen når sammenliknet med placebo etter 9 og 18 uker (p<.001). 

STUDIEN VISTE:

1) Konvensjonell medisin og homeopati virker godt sammen

2) Livskvaliteten bedret seg hos pasientene med lungekreft (NSCLC) som benyttet homeopati som tilleggsmedisin.

3) Overlevelsestiden økte hos pasientene som benyttet homeopati som tilleggsmedisin

4) Videre studier er ønskelig og anbefales

HRI Homeopathy Research Institute HRI Statement on conclusion of Frass et al. 2020 investigation (30 september 2024) (Kunngjøring vedrørende undersøkelsen av Frass et al. 2020 forskningsartikkel

I 2022 ble det fremlagt alvorlige beskyldninger mot Frass et al sitt forskningsteam. Beskyldningene omhandlet tvil vedrørende sannhetsgehalten mht studien (2020) som fant at homeopatisk behandling som tilleggsbehandling til konvensjonell medisinsk behandling bedret livskvaliteten til lungekreft pasienter (Frass et al.2020). Redaktøren av tidsskriftet, The Oncologist, iverksatte på grunn av dette en undersøkelse av studien til Frass et al. som gikk over to år. Undersøkelsen konkluderte med at studien hele tiden var gyldig, valid. Det ble publisert et formelt korrigerings notat for å klargjøre denne beskyldningen dvs. rette opp de uklare punktene dette dreide seg om i studien til Frass et al. 2020.

Det var oppmuntrende å se at den akademiske prosessen ble fulgt rettferdig og objektivt i forhold til offisielle retningslinjer. Dette gir også forfatterne av artikkelen (Frass et al.2020) anledning til å forsvare seg mot anklagene som ble rettet mot dem. Kritikken gjaldt dataene studien inneholdt. Etter dette ble flere detaljerte tilleggsdata lagt til den publiserte artikkelen. Disse dataene ble igjen vurdert av fagredaktørene i The Oncologist og godkjent på nytt. 

Dette underkjente altså IKKE resultatene til Frass et al. 2020. Pasientenes deltagelse i studien til Frass et al. ble også kreditert for deres deltagelse i dette forskningsprosjektet på livskvalitet og lungekreft.

Homeopati som tilleggsbehandling viser potensiell nytte i behandling av både lungekreft og Long COVID

Nyere forskning fremhever forbedret livskvalitet og symptomlindring, videre forskning etterlyses.

Av: Andreas N. Bjørndal

Innledning

To nyere studier har gjenopplivet diskusjonen om homeopatiens rolle i behandlingen av lungesykdommer. 

En studie fra 2020 om ikke-småcellet lungekreft, som opprinnelig ble stilt spørsmål ved på grunn av dataintegritet, og trukket tilbake, har likevel blitt bekreftet etter en grundig etterforskning. Samtidig antyder en kasusserie fra 2024 at individuell homeopatisk behandling kan lindre symptomer på Long COVID. Begge studiene, ledet av forskere inkludert professor Michael Frass, understreker homeopatiens potensial som en komplementær terapi ved siden av konvensjonell behandling.

2020-studie om lungekreft bekreftet etter gransking

I 2020 publiserte The Oncologist en studie som viste at homeopatisk behandling forbedret livskvaliteten og økte overlevelsen hos lungekreftpasienter når den ble kombinert med standardbehandling. Imidlertid førte anklager om datadiskrepanser til en toårig gransking av tidsskriftet. I september 2024 konkluderte redaktørene med at studiens funn fortsatt var gyldige, og utstedte en rettelse for å presisere metodologiske detaljer, og bekreftet resultatene.

Viktige punkter:

• Den randomiserte, placebokontrollerte studien inkluderte 154 pasienter, hvor homeopatigruppen rapporterte bedre symptomhåndtering og høyere overlevelsesrater.

• Tidsskriftets redaksjon understreket viktigheten av å publisere alle studiedata for å få med og hedre pasientenes bidrag, uavhengig av utradisjonelle resultater. Dette er i tråd med homeopatiens pasient-sentrerte tilnærming.

• “Utelatelsene påvirker ikke studiens konklusjoner,” uttalte The Oncologist, og fremhevet at etiske vurderingsprosesser var fulgt. Det er flere tilfeller som viser, at til tross for vitenskapelighet og kvalitet ved forskningen, møter de som forsker på homeopati ekstra utfordringer. 

Sitat:  The Oncologist’s redaksjon, 2024: “Hver pasients deltakelse bør telle, selv om resultatene utfordrer forventningene.” 

2024 Long COVID-studie: Lovende funn for symptomlindring

En separat kasusserie fra 2024, publisert i OBM Integrative and Complementary Medicine, dokumenterte behandling av 15 kvinnelige Long COVID-pasienter med individuell homeopati.

Hovedfunn:

• 93 % (14 av 15) opplevde bedring i symptomer som utmattelse, kognitive utfordringer og pusteproblemer innen gjennomsnittlig 47 dager.

• Behandlingen inkluderte midler som Sepia og Phosphorus, tilpasset pasientenes individuelle symptomer. Ingen bivirkninger ble rapportert.

• Begrensninger: Lite utvalg, ingen kontrollgruppe og kun kvinnelige deltakere. Forfatterne understreket behovet for randomiserte studier.

Sitat:                                                                                                                                                                           Dr.Michael Takacs, hovedforfatter av 2024-studien: “Våre observasjoner antyder at homeopati fortjener videre forskning for Long COVID, men grundige studier er essensielle.” 

Ekspertreaksjoner og videre forskning

Mens tilhengere hevder at disse studiene støtter homeopatiens rolle i helhetlig behandling, advarer kritikere mot overtolkning.                                                                                                               “Kasusserier er utforskende, ikke konkluderende,” bemerket Dr. Peta Stapleton, akademisk redaktør i tidsskriftet. The Society for Integrative Oncology har oppfordret til større, mer varierte studier for å bekrefte resultatene.

Konklusjon

Begge studiene fremhever homeopatiens fremvoksende, men fortsatt kontroversielle, rolle i behandling av komplekse lungesykdommer. Homeopatiens lave kostnad og gode toleranseprofil gjør den til en potensiell tilleggsbehandling. Ettersom forskningen utvikler seg, forblir det medisinske miljøet delt mellom forsiktig optimisme og krav om mer solid evidens. 

Utfordringer

Tross denne forsiktige positiviteten står homeopatisk forskning foran utfordringer som best kan beskrives som David mot Goliat. 

Forskerne kjemper gjennom forskningen med minimale ressurser mot en av verdens største økonomisk pengemaskiner. De kjemper om rekrutering mot attraktive, lukrative yrkesvalg som gir aksept og annerkjennelse. De kjemper mot kritikere som leter med lykt og lupe etter de minste svakheter og feil. 

Det er en arena med en maktubalanse, der både posisjonsmakt, informasjonsmakt, alliansemakt og ikke minst meningsmakt gjør seg gjeldende. En arena der økonomiske interesser overstyrer maktutøvelsen på bekostning av en åpen søken etter et kunnskapsgrunnlag som kommer folkehelsen til gode.

Kilder:

Use of Homeopathy in Patients Suffering from Long COVID-19 (LONGCOVIHOM): A Case Series

OBM Integrative and Complementary Medicine 2024, Volume 9, Issue 3, doi:10.21926/obm.icm.2403045 (ISSN 2573-4393)

HRI Statement on conclusion of Frass et al. 2020 investigation